Akú farbu zvoliť do interiéru?

Farba stien v interiéri dokáže rôznymi spôsobmi vplývať na našu náladu a na to, ako interiér vnímame a aký z neho máme dojem. Vývojom interiérového dizajnu vznikajú stále nové experimenty a kombinácie farieb, pričom sa však postupne búrajú zastaralé mýty o tom, že teplé farby nevyhnutne interiér zútulnia a studené práve naopak. Ako si teda vybrať farbu na maľovanie interiéru?

farba-do-interieru-vyber

Najlepšia farba do interiéru? Vyberte si bielu

Bez akejkoľvek debaty je najlepšia farba pre všetky typy interiérov (kancelárske priestory, ale aj domácnosť) klasická biela farba. Dokonca aj biela má desiatky, možno až stovky rôznych odtieňov. Kým niektoré sú biele ako sneh, iné sa skôr blížia krémovej, žltej či sivej. S bielou však nikdy nič nepokazíte. Do interiéru si môžete vybrať aj akúkoľvek inú, v prvom rade asi vašu obľúbenú farbu. Máte radi modrú alebo zelenú? Či dokonca ružovú? Ktorákoľvek z nich sa môže stať perfektným riešením pre váš byt. Dôležité však je, aký odtieň vyberiete a ako ju zladíte so zvyškom vybavenia.

Touto farbou útulný domov nezískate

Ľudia majú stále dojem, že sýtou oranžovou alebo žltou farbou stien získajú v každej miestnosti okamžite pocit útulného domova. Príliš krikľavé a teplé farby však v skutočnosti interiér len opticky zmenšia a v konečnom dôsledku sa v ňom vôbec nemusíte cítiť dobre. Medzi ďalšie nevhodné farby patria napríklad veľmi tmavé (bordové, smaragdové) farby, ale aj čierna. Tieto farby sú však perfektné pre výber doplnkov (závesov) alebo nábytku (pohovky, kreslá, sedačky). Za zváženie však stojí použitie takejto farby aspoň na jednej stene.

Trend si stále držia pastelové farby

Medzi vhodné farby, ktorými nič nepokazíte, patria jemné pastelové farby. Nech už je vaším favoritom akákoľvek spomínaná farba, pokojne aj fialová, oranžová či žltá, jednoducho si vyberte veľmi jemný a matný pastelový odtieň. Pastelová farba dokáže miestnosť zútulniť, ale zároveň je dostatočne bledá na to, aby ju opticky nezmenšila. V neposlednom rade si pastelové farby stále držia akési pomyselné prvenstvo v aktuálnych trendoch interiérového dizajnu. Krásne k nim doplníme ostatné predmety a doplnky v miestnosti.

Nebojte sa s farbami experimentovať

Steny vymaľované sivou, respektíve šedou farbou? Farba pripomínajúca popol či dokonca zrnenie starého televízora? Ani s takýmto experimentom neurobíte krok vedľa. Vyskúšajte jednu zo stien v inak úplne bielom byte natrieť zaujímavou farbou a uvidíte, ako celý interiér ožije. Staršiemu trendu striedania krikľavej zelenej a oranžovej na protiľahlých stenách sa však radšej vyhnite. Naopak vkusne vyzerajú mnohé dekoratívne omietky, ktoré naberajú na popularite.

Pri výbere farieb berte ohľad na všetky ostatné doplnky a nábytok

Farbu interiéru musíte zladiť s nábytkom a doplnkami. Máte bordovú sedačku? Jemná staroružová alebo lososová farba na stenách bude pôsobiť fantasticky. K tmavým smaragdovým závesom v spálni sa zase dokonale hodí zelená pastelová farba. Ak aj urobíte krok vedľa a s výsledkom nebudete spokojní, stena sa vždy dá premaľovať.