Návod na údržbu záhradného nábytku – ako sa starať o záhradný nábytok?

Záhradkárov by sme mohli bez problémov rozdeliť na tri skupiny ľudí. Tých, pre ktorých je záhrada určitým zdrojom obživy a trávia v nej drvivú väčšinu čas len prácou a starostlivosťou o plodiny, tých, ktorí záhradné práce nemajú príliš v obľube a najradšej v nej trávia čas len pri káve, knihe alebo s grilovacími špecialitami na tanieri, a tých, ktorí sa snažia nájsť medzi týmito dvoma smermi akúsi rovnováhu. Rovnako ako záhrada aj záhradný nábytok si vyžaduje určitú starostlivosť. Dnes sa pozrieme na to, ako ju zvládnuť ľavou zadnou, vďaka čomu vám zostane viac času na vytúžený relax.

udrzba-zahradneho-nabytku

Chráňte záhradný nábytok všetkými dostupnými prostriedkami

V ideálnom prípade ho nechajte schovaný celý rok v garáži zabalený v igelite a ani ho nepoužívajte. V takom prípade by ste sa rozhodne nemuseli báť, že sa nejako zašpiní alebo poškodí. :D

Napriek tomu je na tomto absurdnom tvrdení aspoň štipka pravdy. Nábytok jednoducho treba chrániť pred UV žiarením, vodou a špinou. Nemyslite si, že sa vám v opačnom prípade okamžite rozpadne, to vôbec nie je pravda. Záhradný nábytok je mimoriadne odolný a aj pri zanedbanej starostlivosti a ochrane vám bude spoľahlivo slúžiť celé roky, no vy zbytočne strávite dlhší čas jeho údržbou. Napríklad drevenú sedaciu časť na záhradnej lavici je vhodné občas prebrúsiť a ošetriť vhodnou lazúrou, lakom alebo olejom na drevo pre ochranu proti vlhkosti a slnečnému žiareniu, ale aj na zažehnanie rizika, ktoré so sebou prinášajú škodcovia alebo drevokazné huby.

Okrem toho odporúčame nábytok počas zimných mesiacov naozaj ukryť niekam do chaty, do garáže alebo ho aspoň poriadne umyť, naskladať na jednu úhľadnú kôpku v altánku alebo na terase a prekryť ho. Odmenou vám bude výrazne dlhšia životnosť. Ak aj nábytok necháte na priamom slnku a na daždi počas celej letnej sezóny, zvládne to s prehľadom.

Čistenie vankúšov a matracov záhradného nábytku

Ak máte na záhradnom sedení alebo záhradných stoličkách a kreslách aj nejaké poťahy alebo vankúše, najjednoduchším spôsobom je ich pravidelne schovávať buď niekam do chaty, alebo do praktického záhradného plastového úložného boxu. V krátkom okamihu ich môžete vytiahnuť vždy čisté a suché v takom počte, aký práve potrebujete pre seba alebo návštevu. Aj vankúše by zrejme zniesli nejaký ten dážď, ale ich schnutie by mohlo hlavne počas chladnejších dní trvať dlhšie a ľahko by tak začali smrdieť nepríjemnou zatuchlinou. Ak vankúše potrebujete očistiť napríklad od prekvapení, ktoré na nich nechali spevavé vtáky, postupujte podľa pokynov pre konkrétny materiál alebo ich operte na jemný program v práčke.

Umývanie záhradného nábytku

Záhradné stoly odporúčame pred každým použitím pretrieť mokrou handrou a to najmä v prípade, že sa pri nich chystáte aj jesť. V noci totiž po nich mohli pobehať aj nejaké tie hlodavce, čo rozhodne nie je práve hygienické. Ak potrebujete ratanový, drevený, kovový alebo aj plastový nábytok (napríklad záhradné lehátka od blata) komplexne a rýchlo umyť, môžete na to pokojne použiť vysokotlakový čistič alebo aj obyčajnú záhradnú hadicu. Pri vysokotlakových čističoch si však vopred overte, či by príliš silný tlak nemohol poškodiť povrchovú úpravu alebo dokonca polámať niektoré časti nábytku. Ak je to možné, nastavte tlak na čo najnižší alebo použite len spomínanú hadicu s rozprašovacou pištoľou.