Detská izba pre novorodenca – čo by v nej nemalo chýbať?

Čakáte alebo už ste privítali nového člena vo vašej rodine? Určite ste sa už pohrávali s myšlienkou, že mu bude treba zariadiť detskú izbu. Zbytočne sa však neponáhľajte. Samozrejme, po príchode nového člena rodiny budete potrebovať miesto na postieľku, prebaľovací pult, kočík a XY ďalších vecí. Ako je to však s detskou izbou?

detska-izba-pre-novorodenca

Detská izba pre novorodenca

Ak máte naozaj jednu voľnú izbu k dispozícii pre nového člena rodiny, môžete ju pre neho vyhradiť ešte predtým, než sa narodí. Nemyslite si však, že v nej bude ochotne tráviť nejak veľa času. Takáto miestnosť vám skôr poslúži ako sklad plienok či ako čisté miesto, kam napríklad nepustíte psa, mačku alebo ostatných súrodencov. Voľná izba sa hodí aj na sušenie opratých detských vecičiek. V izbe môže bábätko cez deň nerušene spinkať a to najmä v prípade, ak je u vás napríklad vďaka starším súrodencom stále trochu rušno.

Detská izba pre bábätko

Ak už máte aj trochu väčšie bábätko (od 1 mesiaca do jedného roka), v detskej izbe stále nebude tráviť veľa času. Keďže popri ňom budete potrebovať aj variť, upratovať a jednoducho fungovať, dieťa musíte mať po ruke. Bude s vami v kuchyni alebo v obývačke, a to buď v kočíku (odporúčame kúpiť druhý kočík len dovnútra alebo si zabezpečiť na ten primárny návleky na kolesá) alebo v ohrádke či na nejakej detskej podložke. Všetky hrkálky, hryzadlá, hračky a podobné záležitosti bude mať pri sebe a vy ho dokážete aj popri domácich prácach jedným očkom sledovať a operatívne reagovať. Do vlastnej izby bude chodiť opäť maximálne tak na obedný spánok.

Detské izby pre rodičov

Sú detské izby pre novorodencov, ktoré vidíme na instagramových a iných účtoch slovenských aj zahraničných influencerov zdrojom inšpirácie alebo skôr závisti? Nie každý má vôbec voľnú izbu na to, aby ju mohol rovno prideliť najmladšiemu prírastku do rodiny. Okrem toho, dieťa trávi po narodení v izbe čas maximálne tak vtedy, keď spí v postieľke, a aj to sa podarí možno v každej desiatej rodine. Navyše, vstávať k dieťaťu 10-krát za noc a chodiť do druhej izby je naozaj nepraktické. Na fotkách vidíme často nejakú postieľku, police plné hračiek, tulivaky, dekorácie, závesy, novú maľovku (často bez akéhokoľvek detského motívu) a podobne. Kde je prebaľovací pult, kôš na použité plienky, vešiak na sušenie a pomôcky na prebaľovanie?

Potrebuje novorodenec vlastnú izbu?

Podľa názoru väčšiny rodičov potrebuje dieťa vlastnú izbu približne od jedného roka života. Vtedy už je pohyblivé, častokrát dokáže chodiť, má už nejaké tie hračky a teoreticky by mohlo spať aj na detskej posteli s polovičnou zábranou. V tomto veku už je dokonca možné učiť dieťa zaspávať vo vlastnej izbe, aby s vami nespalo až do maturity. Môžete izbu vymaľovať detským motívom, nakúpiť detský nábytok v DETSKEJ veľkosti a spraviť deťom ich malé kráľovstvo. Vynechajte svoje predstavy o dizajnovom príbytku, tie môžete realizovať v obývačke alebo v spálni.

Doplnky do spálne pre novorodencov

Novorodenec bude s najväčšou pravdepodobnosťou tráviť gro času s vami v dennej časti bytu alebo v noci v spálni. Čo by vám teda v spálni nemalo chýbať? Ako prvý a najdôležitejší kus nábytku je rozhodne postieľka. Nezabudnite si do nej dokúpiť aj kvalitný monitor dychu. Ak nemáte ďalšie miesto napríklad na prebaľovací pult, komodu a podobné záležitosti, môžete si prebaľovaciu policu dokúpiť priamo na postieľku (zaberie asi polovicu jej rozlohy a stále do nej viete komfortne uložiť dieťa.) Všetky doplnky, ako krém na zadok, vlhčené utierky, čisté plienky a podobne môžete skladovať v rôznych závesných poličkách, ktoré sa opäť dajú prikúpiť a priviazať na postieľku. Vyhnite sa montáži akýkoľvek políc a iných vecí NAD postieľku, ľahko by do nej mohli spadnúť a dieťaťu ublížiť.