REM spánok: Čo sa deje počas REM spánku s telom človeka?

Počuli ste už niekedy o takzvanom REM spánku, no nikdy ste sa hlbšie nezaujímali o to, čo to vlastne je? V nasledujúcom článku vám tento spánok nielen predstavíme, ale aj vysvetlíme jeho dôležitosť počas noci, ideálny pomer REM a Non-REM spánku a pripravili sme si pre vás aj množstvo užitočných tipov, ktoré vám pomôžu, ak sa každé ráno budíte nevyspatí.

rem-spanok

REM spánok

REM spánok môžete na internete nájsť aj pod iným menom, a to je takzvaný paradoxný spánok. Názov REM je vlastne skratka anglického rapid eye movement, čo v preklade znamená rýchly pohyb očí. Keď je človek v tejto fáze spánku a zdvihli by ste mu viečko, uvideli by ste, ako mu strašne rýchlo (a strašidelne) kmitá očná buľva. Radšej to ale nerobte. :)

Procesy s telom počas REM spánku<

REM spánok nie je dôležitý pre odpočinok nášho tela. Počas tejto fázy spánku sa naša krátkodobá pamäť transformuje na dlhodobú. Ak sa teda napríklad učíte na maturitu či na skúškové obdobie, potrebujete čo najviac kvalitného spánku s vysokým pomerom REM spánku. Ak sa vám snívajú veľmi živé sny, deje sa to práve počas REM spánku.

Non-REM spánok

Počas Non-REM (skrátene NREM) fázy spánku dochádza k vytúženej regenerácii vášho tela. NREM tvorí približne 70 % z celkovej doby spánku a počas noci sa rozdeľuje ešte na NREM 1 až NREM4, kde v každej z týchto fáz dochádza k iným procesom v tele. Za noc je možné zažiť približne 4 až 5 týchto cyklov.

Správny pomer fáz spánku

Pomer, v akom sa striedajú REM a jednotlivé NREM fázy vášho spánku nemáte ako ovplyvniť. REM spánok tvorí približne 25 % z celkového času vášho spánku a najintenzívnejší REM spánok zažívate krátko pred zobudením. Práve vtedy sa vám môžu snívať tie najšialenejšie sny. Čo však ovplyvniť môžete je celková kvalita vášho spánku.

Ako zvýšiť kvalitu vášho spánku?

Ak sa každé ráno budíte dolámaní, ubolení, unavení a máte problém vstať z postele, je na čase pouvažovať nad tým, čo všetko by ste mohli spraviť pre zvýšenie kvality vášho spánku. Medzi najčastejšie odporúčania patrí nejesť aspoň hodinu pred spánkom priveľké porcie alebo ťažké jedlá. Rovnako vám však pri zaspávaní nepomôže ani to, že budete hladní. Na kvalitu spánku mimoriadne negatívne vplýva aj prítomnosť modrého svetla. Ak je to možné, opäť aspoň hodinu pred spánkom sa pokúste vyhnúť obrazovkám, alebo použite špeciálne filtre či okuliare blokujúce modré svetlo. Správna teplota v miestnosti je opäť viac než kľúčová. Komfortne sa vyspíte aj v prípade, že budete mať v izbe len 10 stupňov. Ak však bude teplota vyššia ako 23 stupňov, kvalita spánku ide dole. Zlatá stredná cesta je 18 až 20 stupňov. Vyvetraná miestnosť či dokonalá tma sú ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku. V neposlednom rade je dôležitý aj výber správneho matraca. Ak je ten váš už preležaný, neváhajte a vyberte si nový matrac z našej ponuky za skvelú cenu.