Lesklý vs matný nábytok: Výhody a nevýhody

Vyberáte si do nového bytu komplet nábytok, vrátane vstavaných skríň a kuchynskej linky, alebo len hľadáte novú komodu so skriňou a neviete sa rozhodnúť? Siahnuť po lesklom alebo matnom variante? Odpoveď na otázku, ktorý je lepší, nie je jednoznačná a radi vám predstavíme nielen výhody a nevýhody oboch variantov, ale aj tipy, kde sa ktorý variant viac hodí.

matny nabytok

Výhody lesklého nábytku

Hlavnou výhodou lesklého nábytku je jednoznačne fakt, že už na prvý pohľad vyzerá prémiovo. Lesklý nábytok nájdete v ponuke vo všetkých predstaviteľných farebných vyhotoveniach od bielej až po čiernu. Povrch s vysokým leskom býva naozaj hladký, čo výrazne uľahčuje jeho čistenie. Veľkou výhodou je aj to, že za lesk je zodpovedná hrubá vrstva odolného nepriehľadného laku, ktorý chráni nábytok nielen pred mechanickým poškodením, ale aj pred UV žiarením napríklad zo Slnka, vďaka čomu si nábytok udrží svoje pôvodné farby desiatky rokov. 

Nevýhody lesklého nábytku

Najväčšou nevýhodou lesklého nábytku je jednoznačne jeho náchylnosť na viditeľnosť každého fliačika či odtlačku prstov. Pripravte sa teda na to, že napríklad lesklú kuchynskú linku budete musieť často leštiť. Neznamená to však, že by ste sa mali lesklému nábytku vyhnúť. Viac sa však hodí napríklad do obývačky na peknú komodu alebo do spálne na skriňu – jednoducho na nábytok, ktorý používate len párkrát denne. Ako nevýhodu môžeme označiť aj vyššiu obstarávaciu cenu lesklého nábytku. 

Výhody matného nábytku

Nábytok s matnou úpravou je oproti lesklému variantu cenovo dostupnejší, avšak neplatí to vždy. Sú materiály, ako napríklad „supermat“ v čiernej farbe, ktorý výrazne prevýši cenu obyčajnej bielej matnej farby, ale aj jej lesklej alternatívy. V základnom prevedení je často nábytok v matnej farbe dokonca mierne hrboľatý. To môže aj nemusí byť jeho výhodou. Opticky to vyzerá dobre, prakticky sa z takejto štruktúry nábytku dostávajú horšie rôzne usadeniny. Matný nábytok má mnoho rôznych prevedení, čo je rozhodne jeho výhodou.

Nevýhody matného nábytku

Matný povrch nepôsobí tak luxusne, ako lesklý variant (opäť s výnimkou niektorých prevedení typu „supermat“). Je aj menej odolný voči mechanickému poškodeniu – a to najmä v hladkom vyhotovení. V hrboľatom vyhotovení s laminovanou povrchovou úpravou na MDF doske však dosahuje rovnakú úroveň odolnosti ako lesklý variant. Na rozdiel od lesklého variantu je vidno rozdiel v prechode medzi čelom a hranami, ktoré bývajú dodatočne lepené a už nie sú viac lakované. 

Kombinácia lesklého čela a matného korpusu

Ideálne riešenie neexistuje a každý variant vyhovuje niekomu inému. Pri kuchynských linkách sa často využíva riešenie, pri ktorom sú celé korpusy aj zásteny matné a čelá lesklé. Spomínaná šatníková skriňa alebo ozdobná komoda môže byť lesklá, no napríklad postele alebo jedálenské stoly je vždy lepšie vyberať v matnom vyhotovení. V matnom vyhotovení odporúčame vybrať aj pracovný stôl, ale napríklad nočné stolíky či konferenčný stolík vyzerá perfektne aj v lesklom vyhotovení.