Hlboký spánok – čo to vlastne je a ako ho dosiahnuť?

Máte vo svojom okolí niekoho, o kom sa vraví, že má naozaj hlboký spánok? Čo táto veta znamená? Spí ten človek doslova „ako zarezaný“ a nič ho nezobudí? Ako sa na hlboký spánok nahliada z odborného hľadiska a čo sa deje s naším telom práve počas hlbokého spánku?

hlboky_spanok

Čo je to ten hlboký spánok?

Za hlboký spánok považujeme poslednú časť takzvanej non-REM fázy. Ako iste viete,  spánok sa skladá z takzvaných REM a non-REM fáz. Počas REM fázy (podľa anglického rapid eye movement) sa človeku rýchlo hýbu oči a ide o plytkú fázu spánku. Hlboká fáza spánku tvorí približne posledných 30 minút z non-REM fázy spánku.

Meranie spánku pomocou hodiniek

V dnešnej dobe má aj na Slovensku každý druhý človek na ruke fitness náramok alebo inteligentné hodinky. Tieto zariadenia nám dokážu pomôcť merať nielen čas, ale aj kvalitu nášho spánku. Zvládajú to už lacnejšie modely, ktoré vám dokážu poskytnúť aspoň základné dáta o kvalite vášho spánku. Výsledkom používania prístroja na meranie spánku a analýzy dát môže byť napríklad úprava času, kedy by ste mali chodiť do večer do postele, úprava vášho večerného režimu, ale aj všeobecne vášho životného štýlu. 

Výsledky merania spánku

Keď sa ráno pozriete na graf vo vašej fitness aplikácii, ktorý monitoruje spánok počas celej noci, určite tam uvidíte rôzne výkyvy. Zbadáte tam napríklad tú pol hodinku, kedy ste sa v noci zobudili a nemohli ste zaspať, ale aj 4-hodinový úsek plytkého spánku ráno pred zobudením. Našim cieľom je, aby hlboký spánok tvoril čo najväčšie percento z celej dĺžky spánku – ideálne aspoň 25 %. Samozrejme, cieľom nie je spoľah len na zariadenie tohto typu, avšak aj vďaka nemu viete posunúť váš spánok kvalitou vpred. Strava, celkový váš denný a večerný režim, stres či kvalita matraca sú však rozhodne tými elementmi, ktoré majú na spánok nosný vplyv.

Aký je význam hlbokého spánku?

Počas hlbokého spánku sú naše svaly dokonale uvoľnené. Oči sa nehýbu a nesnívajú sa nám žiadne sny. Ide o stav tej najväčšej relaxácie, kedy naše telo oddychuje a regeneruje. Hlboký spánok je dôležitý napríklad aj pre športovcov a ľudí venujúcim sa fitness. Práve počas hlbokého spánku naše svaly čerpajú prijaté živiny v podobe bielkovín a doslova rastú.

Prečo túžime mať vysoký pomer hlbokého spánku?

Ak sa ráno budíte dolámaní, bez energie a so zlou náladu, pravdepodobne za to môže aj nedostatok hlbokého spánku. Ten je alfou a omegou dostatočného odpočinku, no na jeho dosiahnutie musíte splniť niekoľko cieľov, ktoré sme popísali už vo viacerých článkoch na našom blogu a spomínali sme ich aj vyššie – okrem iného dobre vetrať, nejesť na noc ťažké jedlo, vyhnúť sa modrému svetlu, ale aj spať  v kvalitnej posteli či používať kvalitný matrac.