Smart domácnosť – doplnky, ktoré vo vašom domove nesmú chýbať

Smart spotrebiče a ďalšie doplnky v posledných dvoch desaťročiach pomaly, ale isto zaplavujú nielen regály obchodov, ale aj naše domovy. Či už ide o modernizované zariadenia určené na zjednodušenie domácich prác (smart práčka, smart umývačka a iné), zariadenia určené na zabezpečenie domácnosti (smart kamerový systém a alarmy), alebo zariadenia určené čisto na našu zábavu (smart TV a konzoly), vo všetkých prípadoch nám majú robiť radosť a uľahčovať život. Dnes sa pozrieme na niekoľko ďalších príkladov smart riešení, ktoré si postupne hľadajú miesto v čoraz väčšom počte domácností.

 smart-home-big 

Smart domácnosť

Smart domácnosť dokáže našu hlavu odbremeniť od stresu a povinností a dokáže nám zabezpečiť väčší komfort každodenného života. Ako každá iná vec v našom živote, aj smart riešenia sú nedokonalé a dokážu sa pokaziť. Niekedy zlyhá softvér, inokedy naše nedokonalé schopnosti pri nastavovaní požadovaných funkcií a často dokonca aj samotný hardvér. Čím viac funkcií a pohyblivých častí má akýkoľvek prístroj, tým je náchylnejší na poruchu. Práve pre tento fakt si aj v dnešnej dobe čoraz viac ľudí vyberá menej a jednoduchšie veci podľa vzoru minimalizmu. Napriek tomu sú smart technológie obrovským prielomom v našich životoch a zaslúžia si nielen pozornosť, ale aj ďalšie zdokonaľovanie. 

Čo rozhodne (zatiaľ) nie je smart nábytok?

Aj keď už existujú rôzne prototypy veľmi futuristického a inovatívneho nábytku, pod pojmom smart nábytok si rozhodne nemôžete predstaviť posteľ, ktorá sa sama ustelie, ale ani skriňu, ktorá za vás opraté oblečenie poskladá a uloží. Smart nie sú ani veci a doplnky, ktoré nám v konečnom dôsledku viac času neušetria, ale naopak, vezmú. Príkladom môžu byť rôzne elektricky otvárané skrinky, ktoré nielenže vyžadujú výmenu batérií, ale navyše sú pomalé a nespoľahlivé. 

Smart môže byť aj kreslo

Napriek tomu už existuje obrovské množstvo konceptov smart nábytku, ktoré však nemajú vždy pôvod v nábytkárskom odvetví. Napríklad giganty v automobilovom priemysle vymysleli v moderných autách systém rozpoznania vodiča, ktorý automaticky nastaví polohu sedadla, spätných zrkadiel, ale aj preferencií hudby či kúrenia podľa toho, kto z rodiny si sadne za volant. Podobné technológie sa pomaly, ale isto dostávajú aj do domácich elektrických masážnych kresiel a je len otázkou času, kedy ich nájdeme napríklad aj v televíznych ušiakoch.

Smart ambientné osvetlenie

Smart dizajnové osvetlenie spolu s inteligentným ovládaním žalúzií, roliet alebo inej formy tienenia je v domácnosti dnes už naozaj bežné. Systém môže pracovať buď podľa prednastaveného časovača, ale aj synchronizovane s východom a západom slnka, či podľa toho, aké svetelné podmienky sú vonku bez ohľadu na dennú dobu a počasie. Smart osvetlenie možno zabudovať nielen do podhľadov v miestnostiach, ale napríklad aj do nábytku, ako sú vitrínky, komody, skrine či dokonca kuchynské linky. Svetlo necháte doslova žiť jeho vlastným životom. Ak máte systém spárovaný napríklad aj so svojou fitnes aplikáciou, potom ako zaspíte, svetlo sa samo úplne vypne, aby zbytočne nemíňalo elektrickú energiu.

Automatizácia procesov cez smart spotrebiče

Automatizácia rôznych procesov v domácnosti prebieha opäť najčastejšie pomocou smart technológií. Celý princíp je veľmi jednoduchý a vyskúšať si ho môžete aj vo svojom smartfóne. Keď sa stane A, treba spustiť B, a keď spravíte C, systém by mal dokončiť D. Ako to vyzerá v praxi? V smartfóne môžete nastaviť napríklad funkciu, že po zasunutí slúchadiel do konektora sa automaticky spustí hudobná aplikácia alebo po západe slnka sa zapne filter modrého svetla. V smart domácnosti sa vám môže po prebudení automaticky zapnúť a nahriať kávovar alebo môžete na práčke nastaviť, aby sa spustila až po vašom príchode z práce, a vy sa tak vyhnete riziku vytopenia alebo požiaru pri prípadnej poruche.

Ako začať budovať smart domácnosť?

Základnou otázkou je, či si plánujete vybudovať komplexný smart home ekosystém alebo vám stačí len niekoľko individuálne fungujúcich prvkov s inteligentnými technológiami. Oba varianty majú svoje klady aj zápory. Ak si kúpite smart osvetlenie, smart práčku a smart TV každé od inej značky, nebudú spolu nikdy komunikovať a na každú vec budete potrebovať samostatnú aplikáciu. Toto riešenie je však oveľa lacnejšie. Pri budovaní smart ekosystému je potrebné postaviť celý systém na komponentoch od jedného výrobcu, prípadne prikúpiť len kompatibilné zariadenia. Výsledná suma za takýto systém je vyššia a systém je vhodné budovať už pri stavbe či rekonštrukcii domu, ale funkcie kvalitného smart ekosystému sú v podstate neobmedzené. Brána sa môže sama otvoriť pri rozpoznaní vašej ŠPZ, dvere v dome budú odomknuté, keď vás zosníma kamera, a kým sa vyzujete, už vám bude v kuchyni rozvoniavať káva, ktorú si vychutnáte napríklad v obľúbenom kresle.