Drevený nábytok nie je old school. Kam sa hodí a ako sa oň starať?

Aj po desiatkach tisíc rokov v dobe skla, betónu, nehrdzavejúcich kovov a iných moderných materiálov ľudstvo ešte stále nenašlo lepší stavebný materiál, než je drevo. Stavby, ktorých vek presahuje aj 500 rokov, vysoká pružnosť, odolnosť, ale aj cena a jednoduché opracovávanie tohto daru prírody z neho robia stále číslo jeden pri stavaní domov, ale aj rôznych záhradných stavieb či pri nábytku. Dnes sa pozrieme na hlavné výhody dreveného nábytku v rôznych aplikáciách. 

dreveny-nabytok-big

Drevený nábytok

Pojem drevený nábytok je taký široký, že na jeho kategorizovanie by nám nestačila ani jedna stredne dlhá kniha. Už len pri opise jednotlivých druhov dreva a ich vlastností by sme zaplnili menšiu encyklopédiu. V našich zemepisných šírkach sa najčastejšie možno stretnúť s nábytkom z borovice a duba, no ničím neobvyklým nie je ani smrekové, jedľové, bukové či dokonca orechové, alebo čerešňové drevo. Na výrobu záhradného nábytku sa uprednostňujú dreviny s vysokým obsahom živice (červený smrek), ktorá drevo pomáha konzervovať, ale aj rôzne exotické dreviny, respektíve agátové drevo. 

Pocit z drevenej postele nič nenahradí

Kto sa raz dobre vyspí na drevenej posteli, toho len ťažko nahovoríte, aby ju po čase vymenil za kovovú alebo inú. Aj keď na túto tému neexistujú konkrétne vedecké štúdie, drevo podobne ako ďalšie prírodné materiály (napríklad kokosová vrstva v kokosových matracoch) pôsobí upokojujúco, krásne vonia a dokáže výrazne zvýšiť kvalitu spánku. Či už za to môže nejaké elektromagnetické uzemnenie, chemické procesy v našom tele alebo je to celé len placebo, efekt na kvalitu spánku to nepopierateľne má.

Drevené podlahy prežijú aj vašich potomkov

Okrem nábytku a stavieb sa drevo, samozrejme, používa aj na ďalšie prvky v interiéroch. Neodmysliteľne medzi ne patrí napríklad drevená podlaha, ktorej sa v dobe gresovej dlažby a kompozitov mnohí ľudia neprávom stránia. Drevené podlahy v starých domoch majú často viac ako sto rokov a aj po takom dlhom čase ich zväčša stačí len prebrúsiť a nalakovať, aby vyzerali ako nové.

Drevený nábytok starne a zreje s vami

Keď sa vám alebo vašim deťom podarí vytvoriť nejakú krásnu hlbokú ryhu na čisto bielych dvierkach vstavanej skrine, pravdepodobne prežijete slabší infarkt, pretože opraviť niečo také je v podstate nemožné. Drevo má prirodzenú kresbu, takže ani dieru po skrutke alebo klinčeku na ňom často nie je vidno. Opotrebovávaním, nepravidelnosťami a inými poškodeniami, naopak, získava charakter. Dôkazom sú čoraz populárnejšie konferenčné stolíky, ktoré majú hlavnú odkladaciu plochu len zo surového „taniera“ z guľatiny, a to aj s kôrou a všetkými nedokonalosťami.

Starostlivosť o drevený nábytok je nenáročná

Myslíte si, že drevený nábytok budete musieť pravidelne ošetrovať olejom na drevo alebo lakom? Zabudnite. Lakovaný drevený nábytok vydrží bez akéhokoľvek zásahu celý váš život. Surový nábytok môžete raz za desať rokov trochu oživiť bezfarebným olejom, ktorý ho vyživí a dodá mu nový lesk. Ak vám aj nábytok pri nejakej nehode s vodovodným potrubím navlhne a napučí, na rozdiel od drevotriesky ho stále možno po vysušení ešte zachrániť.

Zhrnutie výhod a nevýhod dreveného nábytku

Pri drevenom nábytku by sme márne hľadali nejaké nevýhody, snáď len menší výber rôznych dekorov a v prípade prémiových ručne vyrábaných dubových či iných exotických kúskov môžeme za nevýhodu považovať aj vyššiu cenu. V prípade borovicového nábytku však pozitíva totálne prevalcujú akékoľvek negatíva. Odolnosť, vzhľad, vôňa, nízka obstarávacia cena, ale aj široká paleta produktov do každej miestnosti či detského nábytku robia z drevených modelov pre mnohých ľudí stále voľbu číslo jeden.