Wabi-sabi – obľúbený trend aj v interiérovom dizajne

Minimalistický prístup, industriálny štýl, romantické provensálske dekorácie, hygge, škandinávsky nábytok… V interiérovom dizajne existuje naozaj obrovské množstvo smerov, z ktorých každý má niečo do seba. Väčšina z nich má však svoje striktné pravidlá a nedajú sa príliš kombinovať. Industriálna komoda v provensálskom byte by bola ako päsť na oko, však? Existuje ale aj jeden štýl, ktorý má v interiérovom dizajne oveľa uvoľnenejšie pravidlá.

wabi-sabi-pohovka

Čo je wabi-sabi?

Wabi-sabi nie je vo svojej podstate štýl nábytku, ide skôr o filozofiu, ktorá sa však výrazne aplikuje najčastejšie práve v interiérovom dizajne a doplnkoch. Už pri vyslovovaní wabi-sabi je jasné, že termín aj filozofia pochádzajú z Japonska. Wabi môžeme voľne preložiť ako „menej je viac“ a sabi ako nestálosť, nedokonalosť či neúplnosť. Filozofia wabi-sabi poskytuje ľuďom obrovskú úľavu napríklad pri zariaďovaní bytu a vychutnávanie si vecí takých, aké sú, bez neustálej honby za dokonalosťou.

História wabi-sabi

Príbehy o vzniku wabi-sabi sa líšia, ale najčastejšie sa môžete stretnúť s touto verziou. Pred stovkami rokov si japonská „šľachta“ obľúbila rituál, pri ktorom sa pil čaj vždy počas splnu tej najjasnejšej noci z toho najlepšieho a najdrahšieho porcelánu. Spln sa však opakuje približne len dvanásťkrát do roka a nie je pravidlom, že si ho môžeme vychutnať vždy počas dokonale jasnej noci bez jediného mráčika či s počasím, ktoré dovolí tráviť čas v nočných hodinách vonku. Rovnako v tej dobe nebolo pravidlom, aby mala každá rodina doma dokonalý porcelán. Práve tu sa zrodilo wabi-sabi. Princípom filozofie je, že čaj si môžete vychutnať aj počas večera, keď nie je spln, po oblohe sa pokojne môže túlať aj nejaký ten mráčik, ktorý mesiac prekryje, a čaj chutí rovnako dobre aj z lacného hlineného hrnčeka, ktorý má navyše odlomené uško. 

Krása nestálosti a nedokonalosti

Dnešný interiérový dizajn má jeden drobný nedostatok. Všetok nábytok, bytové doplnky, ale aj dokonale biele steny či rovná podlaha sú síce krásne, no akékoľvek poškodenie v podobe šmuhy, ryhy alebo iného opotrebenia je na nich okamžite vidieť a bije nám do očí. Ľudia majú tendenciu takéto veci neustále opravovať, v horšom prípade rovno nahrádzať. Wabi-sabi nás učí používať veci v domácnosti ďalej aj v prípade, že nie sú úplne dokonalé. Čo sa stane, keď návšteve naservírujete čaj v čajovom servise, kde jednému hrnčeku chýba uško? Museli ste vymeniť dekoračné vankúše na gauči za nové, ktoré sú vyrobené z iného materiálu? Gauču to na kráse rozhodne neuberie. A, samozrejme, mať steny fľakaté od rozpleštených komárov nie je príliš estetické, no netreba pre to hneď maľovať celý byt. Dokonca aj prasknutá obkladačka v kúpeľni môže v konečnom dôsledku symbolizovať, že sa v dome žije a vytvárať spomienku na situáciu, pri ktorej sa to stalo (napríklad keď sa deti hrali vo vani). 

Wabi-sabi vo vašej domácnosti

Wabi-sabi nás učí pestovať prijatie vecí tak, ako idú, a pomáha nám užívať si prítomný okamih. Honba za dokonalým čajovým večierkom pri splne je rovnako bláznivá ako honba za dokonalým domovom bez jedinej chybičky alebo kazu. V konečnom dôsledku nezáleží na veciach samotných, ale na spoločne strávenom čase. Nedokonalé a jednoduché veci si totiž dokážeme vychutnať oveľa viac ako tie dokonalé – nebojíme sa totiž, že by sme ich mohli viac znehodnotiť. Na obľúbenej staršej pohovke sa pokojne môžete blázniť s deťmi alebo sa najesť pri pozeraní obľúbeného filmu a nejaké omrvinky či fľak vás nebudú trápiť. Dokonalý biely kožený gauč je na pohľad krásny, ale podobné chvíle si na ňom neužijete.

Wabi-sabi a prírodné materiály

Wabi-sabi úzko súvisí aj s používaním prírodných materiálov, čo opäť dokážeme aplikovať aj do výberu nábytku. Ryha na drevenej posteli dodá tomuto kúsku nábytku osobitosť alebo sa stratí v kresbe dreva a prírodné dekorácie sú zase nestále a robia nám radosť najčastejšie len niekoľko dní. Práve v tom tkvie spomínaná krása nestálosti a nedokonalosti. Celá príroda je v podstate asymetrická a „nedokonalá“, a pritom je dokonale krásna. Myslite na to aj pri výbere nábytku a doplnkov do svojej domácnosti.