Jarné doplnky, ktoré vám doma nesmú chýbať

Pri slovnom spojení jarné dekorácie sa väčšine ľudí pravdepodobne okamžite vybavia doplnky súvisiace s Veľkou nocou. V skutočnosti sa však môžete z prichádzajúcej jari doma tešiť aj iným spôsobom. Prečítajte si, ktoré dekorácie dokážu vniesť do vášho domova závan najfarebnejšieho ročného obdobia plného nádherných vôní.

doplnky na jar

Príroda sa prebúdza, prineste si kúsok domov

Prvým jarným kvietkom, ktorý si môžeme vonku všimnúť niekedy už aj vo februári po opadnutí snehu, je snežienka. Nezabúdajte však, že snežienky sú zákonom chránené na celom území Slovenska (vo voľnej prírode), a teda nielen v chránených územiach. Ak však pestujete snežienky sami doma v záhone alebo kvetináči, môžete si z nich, samozrejme, vziať niekoľko aj do vázičky. Okrem snežienok vám pocit prichádzajúcej jari na komode v obývačke či na jedálenskom stole pomôžu navodiť aj bahniatka (vŕbové prútiky s jahňadami), prípade niekoľko vetvičiek s krikľavožltými kvietkami, ktorými sa môže popýšiť zlatý dážď.

Čas na založenie kvetinového záhona

Aby sme kvety, vetvičky a iné produkty jari iba netrhali, jar je ideálnym časom na zasadenie čohokoľvek, čo by mohlo zdobiť váš domov. Či už sa rozhodnete pre kúpu nových trvaliek, drevín alebo stromčekov do záhrady, alebo chcete pestovať muškáty v črepníku na balkóne, ktoré vám budú robiť radosť pri posedení na záhradnej stoličke počas odpočinku po náročnom dni, rozhodne nespravíte krok vedľa. Jarné lúče slnka sú ideálne aj na vypestovanie nových izbových rastlín, ktoré vás budú tešiť niekoľko rokov, ale aj zeleninových priesad, ktoré po mesiaci-dvoch presuniete do záhrady.

Jarné dekorácie pred dvere

Aj pred dverami do bytu či domu by nemali chýbať dekorácie, ktoré vám aj každej návšteve pripomenú príchod jari. Rohožku s vianočným motívom vymeňte konečne za nejakú, ktorá súvisí s aktuálnym obdobím a na dverách si určite nájde miesto aj pekný jarný veniec, živý alebo umelý.

Veľkonočné dekorácie a jar

Aspoň okrajovo nesmieme zabudnúť ani na veľkonočné dekorácie. Kuriatka, vajíčka a zajačiky sú evergreeny, ktorými rozhodne nič nepokazíte. Výrobu jarných dekorácií môžete dať na starosť deťom, ktoré to zvládnu napríklad z farebného papiera. Ak máte radšej prírodné materiály a menej krikľavý vzhľad, mimoriadne obľúbené sú napríklad slamené figúrky v prútených košíkoch doplnené skutočnými vajíčkami alebo tradičnými slovenskými kraslicami.

Dekorácie do bytu a domu

S dekoráciami do domácnosti by sa nemalo preháňať, no so živými a prírodnými materiálmi je len ťažké prestreliť. Veľkou výhodou je, že väčšinu z nich si dokážete vyrobiť alebo nazbierať v prírode sami. Ich krása navyše spočíva v pominuteľnosti okamihu. Vôňa čerstvých kvetov vo váze vám bude robiť radosť len niekoľko dní, ale nezostane po nej žiadny odpad – iba priestor na novú čerstvú dekoráciu.