Baby friendly nábytok: Tipy a doplnky nielen na bezpečnosť a ochranu vašich detí

baby friendly nabytok

S príchodom prvého bábätka, ale aj ďalších detí do rodiny nastáva čas aj na reorganizáciu životného priestoru. Či už chcete, alebo nie, do bytu alebo domu vám pribudne množstvo predmetov, niektorých obľúbených sa budete musieť vzdať a celkovo sa naučíte robiť veľké množstvo kompromisov bez ohľadu na to, či bývate vo veľkej vile alebo v menšom byte. V dnešnom článku sme pre vás pripravili niekoľko naozaj univerzálnych tipov, ako zosúladiť deti a nábytok, aby spoločne žili v harmónii.

Nábytok a deti

Pri slovnom spojení nábytok a deti si množstvo ľudí predstaví klasický detský nábytok. Ten tvorí neoddeliteľnú súčasť každej detskej izby aj našej ponuky. Detské postele a postieľky, komody a prebaľovacie pulty, ale aj celé kolekcie do detskej izby či detské matrace sa pri vychovávaní detí stanú na viac ako desať rokov súčasťou vašej domácnosti, ale tento článok o nich nebude. Deťom je totiž potrebné prispôsobiť aj zvyšok domu. Ak budete na tieto úpravy myslieť včas a výber nábytku prispôsobíte malým deťom skôr, než ich budete vôbec plánovať, ušetríte si množstvo starostí.

Nábytok bez ostrých rohov a skla

Pre malé deti je v bežnej domácnosti nebezpečné všeličo. Elektrické zásuvky možno zaslepiť záslepkami, chemikálie vyložiť v kuchyni do horných políc, kam na ne dieťa nedočiahne, a špajzu s regálom, na ktorý by sa mohlo štverať, môžete zamknúť. Napriek tomu sa však rôznym nehodám a úrazom nevyhnete. Môžete do detskej izby kúpiť koberec a do obývačky veľkú gumovú hraciu podložku, no aj tak sa môže stať, že dieťa spadne na tvrdej dlažbe. Mnohým úrazom sa dá zabrániť len neustálou pozornosťou a dohliadaním na deti, čo však nie je v silách žiadneho človeka. Menšie deti môžete občas na minútku odložiť do ohrádky, ale nechať ich tam dlhšie nie je celkom v poriadku.

Prvým tipom je preto výber nábytku bez mimoriadne ostrých rohov a bez sklenených častí. Roh kuchynskej linky alebo vysokej komody nie je problémom, pretože dieťa, ktoré sa učí chodiť, nemá hlavu v takej výške. Ale ostrý roh na nízkom konferenčnom stolíku môže pri páde zapríčiniť naozaj nebezpečné zranenie – najmä ak naň dieťa spadne z gauča. Oblé hrany sú tiež tvrdé, no nie je pri nich také vysoké riziko porezania sa. Pri páde na sklenený nábytok je každému jasné možné riziko.

Multifunkčný nábytok nielen pre deti

Pri bývaní s deťmi v dome alebo byte budete pravdepodobne stále bojovať s nedostatkom priestoru. Výborným riešením je multifunkčný nábytok, ale pod týmto slovom si nemusíte predstaviť len spomínané zostavy do detskej izby s posteľou, pracovným stolom či šmykľavkou. Veľmi obľúbené sú napríklad skladacie matrace, ktoré deťom poslúžia na hranie, dospelým na sedenie v podobe kresla a v noci na nich ľahko ubytujete nečakanú návštevu. Práve nábytok, ktorý má viac ako len jednu funkciu, vám pomôže ušetriť množstvo priestoru.

Inšpiratívny nábytok

Nábytok je vynikajúcim pomocníkom pri rozvoji detských schopností a to nielen tých motorických. Veľmi obľúbené sú napríklad takzvané učiace veže, vďaka ktorým sa dieťa ľahko a BEZPEČNE dostane k veciam na kuchynskej linke, napríklad k vode, úplne samostatne. Na veži môžu byť aj počítadlá, abeceda alebo iné doplnky na krátenie času. Pri rozvoji hrubej motoriky a rovnováhy môže vašim deťom pomôcť zase takzvaný Piklerovej triangel. Súčasťou podobných nábytkov a doplnkov môžu byť aj tabuľa s kriedou či rôzne iné activity boardy, ktoré deťom vyplnia čas konštruktívnym a kreatívnym spôsobom.

Zabezpečenie nábytku proti úrazu

Posledným tipom v našom zozname je opäť odporúčanie na zvýšenie bezpečnosti. Takmer ku každému nábytku, ako sú skrine, komody, regály, police a podobne, je vždy v balení aj L-profil slúžiaci na pripevnenie nábytku k stene. Zo skúsenosti vieme, že len veľmi málo ľudí nábytok k stene naozaj privŕta, pretože si nechcú zbytočne robiť do steny diery. Dôrazne však odporúčame každý nábytok pevne pripevniť k stene. Montáž vám zaberie len o päť minút viac a ak aj nábytok presuniete, diera v stene sa dá vždy opraviť. Týmto krokom dokážete úplne eliminovať riziko, že by dieťa na seba nábytok prevrhlo.