Ako sa starať o nábytok?

starostlivost o nabytok

Všetko v našom živote si vyžaduje starostlivosť. Samozrejme, prioritou sú jednoznačne zdravie, vzťahy, deti, domáci miláčikovia či pravidelný servis auta, pričom aj tieto najdôležitejšie veci množstvo ľudí zanedbáva, aj keď často nie vlastnou vinou. Občasnú starostlivosť si však zaslúži aj nábytok – a to minimálne v prípade, že ho chcete udržať čo najdlhšie v dobrom stave, funkčný a pekný. Opäť sme pripravili niekoľko univerzálnych tipov, ktoré využije naozaj každý. Bez ďalších zbytočných slov sa vrhnime rovno na vec.

Ako sa starať o nábytok?

Pri zachovaní funkčnosti nábytku máme na mysli hlavne bezproblémový chod všetkých jeho pohyblivých častí. Aspoň raz za rok je vhodné namazať všetky pánty na komode alebo skrini, či výsuvné systémy v zásuvkách kvapkou oleja, silikónového oleja v spreji alebo iným podobným prípravkom. Keď už nič iné, pomôže to aspoň odstrániť prípadné vŕzganie. Ak sa vám na akomkoľvek nábytku zdá, že je nejaká skrutka alebo matica povolená, bezodkladne ju dotiahnite. Všetky interiérové nábytky sa snažte navyše chrániť pred vodou alebo dlhodobo pôsobiacou vlhkosťou – hrozí to najmä v kuchyni pri kuchynskej linke, ale aj rôznych kúpeľňových skrinkách, ktoré dokáže voda naozaj nepekne zničiť.

Údržba čalúneného nábytku

Čalúnený nábytok je kapitolou samou o sebe a pohovky, kreslá, ale aj jedálenské stoličky či matrace sú často oveľa znečistenejšie, než sa môže zdať. Občasný fľak či nehoda s nejakým jedlom alebo nápojom sa dajú vyriešiť aj improvizáciou, aj na našom blogu nájdete množstvo článkov napríklad s tématikou čistenia matracov. Ak to však s údržbou mäkkých povrchov, napríklad aj čela postele, myslíte vážne, bez kvalitného tepovača sa nezaobídete. Je však na zvážení, či sa vám do tepovača oplatí investovať. Ak s ním budete pravidelne tepovať napríklad koberce, je to vynikajúci pomocník. V opačnom prípade je lepším riešením raz za rok zavolať tepovaciu službu, ktorá vám všetok čalúnený nábytok vygruntuje za niekoľko desiatok eur.

Starostlivosť o drevený nábytok

Drevený nábytok nepotrebuje vašu pravidelnú pozornosť s výnimkou ochrany pred vodou. Jeho výhodou však je, že ak sa vám zunuje, prípadne ho deti príliš poničia, ľahko ho môžete prebrúsiť a prelakovať či dokonca prefarbiť. Spolu s laminovaným nábytkom z drevotriesky ho môžete pokojne raz za mesiac pretrieť leštenkou, ktorá mu dodá lesk a celej vašej domácnosti krásnu vôňu.

Laminovaný nábytok nepotrebuje špeciálnu starostlivosť

Laminované MDF dosky a podobné nábytky sú naozaj veľmi odolné a netreba im venovať žiadnu starostlivosť okrem bežného čistenia od prachu a iných nečistôt. Tento materiál znesie teplú vodu, množstvo čistiacich prostriedkov a často je náročné ho čo i len poškriabať. Pri jeho čistení odporúčame použiť bežne dostupné čistiace prostriedky na nábytok a obyčajnú textilnú handričku.

Starostlivosť o záhradný nábytok

Záhradný nábytok je opäť individuálnou kapitolou. Najčastejšie sa vyrába zo skla, ocele, ratanu, ale aj z dreva či plastu. Dôležité je, aby ste ho mimo sezóny zazimovali – v zime ho aj tak pravdepodobne nebudete používať a nemusí tak zbytočne moknúť či degradovať vplyvom UV žiarenia. Drevený nábytok je dobré ošetrovať vhodnými prípravkami na ochranu dreva. Plastový, ratanový, oceľový či sklenený nábytok však stačí v prípade znečistenia ošpliechať hadicou a nechať vyschnúť.